header banner
Default

Als gevolg hiervan is het nog steeds mogelijk om een Jubelton cadeau te kopen (en andere geldtips voor 2023)


Financieel28 dec '22 20:24Aangepast op 29 dec '22 11:58

De jubelton die verdwijnt, de reiskostenvergoeding gaat omhoog en de spaartaks gaat op de schop. Met deze veranderende financiële regels moet je in 2023 rekening houden.

Reiskostenvergoeding.

VIDEO: Zo geef je toch nog een Jubelton cadeau (en andere financiële tips voor 2023) | The Daily Move
BNR

Het is een mijlpaal, voor het eerst sinds 2006 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd. Waar de vergoeding nu nog 19 cent per kilometer is, mogen werkgevers hun personeel vanaf 1 januari 2023 21 cent per kilometer onbelast vergoeden. 'Het hangt wel af van wat de werkgever je vergoedt, het kan omhoog naar 21 cent en zelfs naar 22 cent per 2024', benadrukt Marjon den Toom, fiscalist bij PwC.

Lees ook | ADP: Er blijft meer over van modaal inkomen

Jubelton

VIDEO: De Jubelton wordt afgeschaft in 2024 - Tips voor de belastingvrije schenking
Digimakelaars - de Makelaar van Nederland

De Jubelton verdwijnt dan wel, maar dat betekent niet dat je via omwegen alsnog ruim honderdduizend euro belastingvrij aan je kinderen kan schenken om een huis te kopen. Als je nog voor het einde van het jaar een schenking doet naar je kind(eren), dan kan je de schenking het komende jaar nog aanvullen tot de grens van de Jubelton. PwC-fiscalist Mitra Tydeman legt uit: 'Je kan vandaag 1 euro overmaken en dan bij de belastingaangifte een beroep doen op de schenkbelasting. De rest van het geld mag je in 2023 aanvullen, maar dat moet wel dat jaar nog gebeuren.'

Lees ook | 'Afschaffing Jubelton zal weinig doen aan hoge huizenprijzen'

Overigens verdwijnt deze belastingvrije schenking nog niet helemaal. Er blijft nog ongeveer een kwart over, zegt Tydeman. 'Volgend jaar gaat die naar 28.947 euro en in 2024 is die helemaal weg.' Daarnaast heb je nog tot het einde van 2024 om het geld uit te geven aan een woning (die je ook mag verbouwen en aflossen met dat geld).

Het artikel gaat verder onder de video

Box 3

VIDEO: BELEGGEN VANAF 2026 VOOR NEDERLANDERS VEEL MOEILIJKER (BOX 3 VERMOGENSBELASTING)
Focuss Op Financiën

Na het spaartaksdebacle heeft de regering box 3 hervormd. Per 1 januari wordt er niet meer met fictief rendement gerekend op spaargeld (want dat kost de overheid miljarden euro's aan compensatie). Het nieuwe systeem is alleen niet eenvoudig. 'Het is een overbruggingssysteem en nog niet helemaal perfect', ziet Den Toom. 'De werkelijke vermogensmix van een belastingplichtige wordt dan in acht genomen. Dat betekent dat je moet opgeven hoeveel passief cash je hebt, hoeveel overige bezittingen zoals vastgoed, aandelen en crypto en je schulden. Al die categorieën hebben hun eigen forfaitaire rendement', legt Den Toom uit.

Lees ook | Mogelijk toch compensatie voor spaartaks zonder bezwaar te maken

In principe betekent het dat er met een verondersteld rendement wordt gewerkt, wat veel lager uitvalt dan het eerdere fictieve rendement. 'Voor banktegoeden weten we het percentage nog niet, maar voor 2022 zou het 0,01 procent zijn geweest. Dat rendement wordt dan weer tegen 32 procent belast.' Voor overige bezittingen wordt daarnaast met een rendement van 6,17 procent gerekend en voor schulden 2,57 procent.

Periodieke giftenaftrek

VIDEO: Het belastingplan van 2023 wat zijn de gevolgen voor jouw eigen woning
Digimakelaars - de Makelaar van Nederland

Een schenking aan een goed doel kon je altijd voordelig aftrekken van de belasting. Maar dat gaat helemaal op de schop, waarschuwt Mitra Tydeman. 'Je kan je normaal zeg maar vastleggen voor vijf jaar aan een schenking voor een goed doel. Dat kan je dan volledig aftrekken van de belasting, maar dat kan in 2023 niet meer.' Voor veel mensen zal dit echter weinig impact hebben, want er komt een maximum aan de belastingvrije schenking van 250.000 euro voor een belastingplichtige (en de partner). 'Ook hier is echter een uitzondering', zegt Tydeman. 'Als een soort overgang geldt de aftopping niet als je de verplichting bent aangegaan voor 4 oktober 2022 om 16:00 uur. Maar dan mag je de schenking maar voor 5 jaar aftrekken.'

Tydeman verwacht dat goede doelen-organisaties de dupe zullen zijn van de aanpassing van de giftenaftrek. 'Als je de verplichting nu aangaat, dan kan je het voor dit jaar nog wel onbeperkt doet, maar voor de jaren hierna niet meer.'

Tarieven vennootschapsbelasting

VIDEO: UPDATE OVER BOX 3 BELASTING (BELANGRIJK VOOR BELEGGERS)
Focuss Op Financiën

Een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven is de vennootschapsbelasting waar de tarieven zullen veranderen na de jaarwisseling. 'Over 395.000 euro betaal je 15 procent belasting, maar in 2023 gaat de grens omlaag naar twee ton. Ook gaat het tarief omhoog naar 19 procent.'

Image
(Ibrahim Boran)

Deel dit artikel

VIDEO: Zo ga je slim om met  box 3 en betaal je geen belastingen in Nederland.
Hoe investeren in vastgoed

Gerelateerde artikelen

VIDEO: Verwachte crash op woningmarkt - wat nu? - Pim van Rijswijk
blckbx

Sources


Article information

Author: Robert Baker

Last Updated: 1698613081

Views: 563

Rating: 4.1 / 5 (36 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Robert Baker

Birthday: 2023-08-20

Address: 4828 Davis Ville, West Susan, MN 49963

Phone: +4848685226645212

Job: Event Planner

Hobby: Cycling, Wildlife Photography, Baking, Ice Skating, Snowboarding, Bowling, Running

Introduction: My name is Robert Baker, I am a intrepid, multicolored, dazzling, vibrant, Determined, vivid, audacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.