header banner
Default

Ny dom gir Skattemyndighetene muligheten til å etterforske Bitcoin-gevinster som har blitt redusert


Unge og teknologibegejstrede, der købte bitcoins i 2010'erne og fejrede gevinsterne op, kommer i skatteklemme med to nye domme, vurderer rådgivere.

Først var det for nørder. Så blev det en guldgrube. Nu er euforien ved at aftage, og et kedeligt spørgsmål om skattebetaling er blevet afklaret.

Når du tjener penge på at købe og sælge bitcoins, så skal du betale en stor del af gevinsten til vores allesammens fælleskasse – Skattestyrelsen.

Faktisk skal du betale mere skat af din gevinst fra kryptovalutaen, end hvis du havde handlet med aktier eller obligationer.

Det har Højesteret slået fast torsdag med to domme, som kaldes "relativt strenge" af skatteekspert og chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen.

- Nu er det afgjort, at dem med bitcoins skal beskattes af deres gevinster, fordi bitcoins anses for at være et spekulationsobjekt. Så mange vil skulle aflevere over halvdelen af det, de har tjent, i skat, siger han.

Dommene fra Højesteret er principielle og sætter rammen for alle sager om kryptovaluta. Og der er mange verserende sager i retssystemet, fortæller Henning Boye Hansen.

Skattemyndighederne kan også finde skyldnere blandt folk, der har købt kryptovaluta for ti år siden. For hvis ikke man som borger selv har oplyst sin gevinst, så bliver en forældelsesfrist suspenderet, tilføjer Henning Boye Hansen.

Højesterets domme omhandler to mænd, der har købt eller fået bitcoins helt tilbage fra 2011.

Bitcoins er en kryptovaluta – det vil sige en 100 procent digital valuta.

Bitcoins kan altså kun købes, opbevares og bruges online. 

I modsætning til andre valutaer er bitcoins ikke reguleret af nogen central organisation, eksempelvis en centralbank.

Bitcoins bliver handlet på forskellige børser, og det er dermed udbud og efterspørgsel, som afgør prisen på en bitcoin.

Kilde: Videnskab.dk

Nørdernes legeplads

VIDEO: Will Bitcoin hit $1 Million by 2030? | Michael Saylor Interview
Altcoin Daily

I 2011 var kendskabet til den virtuelle valuta bitcoin og dens online betalingssystem stadig begrænset, påpeger Payam Samarghandi. Han er advokat og har i flere år arbejdet med at rådgive danske og internationale klienter om kryptovaluta.

- Den sværeste øvelse i det her er at læse datiden med nutidens briller, siger han og tilføjer:

- Tilbage i 2011 var bitcoin ikke noget, som nogen overhovedet vidste, ville stige i værdi.

Men bitcoins steg i dén grad. Flere er blevet millionærer og endda milliardærer ved at købe og sælge bitcoins.

Vi bruger regler fra statsskatteloven, som er mere end 100 år gamle, fordi kryptovaluta ikke er reguleret andre steder

Henning Boye Hansen

I 2011 kunne man købe en bitcoin for fire dollars, og i 2021 kunne man sælge den samme bitcoin for 67.000 dollars. I danske kroner svarer det til, at en bitcoin købt for 30 kroner efter ti år kan sælges videre for lidt over 450.000 kroner.

Bitcoins blev opfundet efter finanskrisen, hvor flere ønskede at decentralisere den finansielle økonomi. Med bitcoins ville man skabe en digital valuta, der ikke var styret af centrale enheder, fortæller Payam Samarghandi.

Samtidig var bitcoins et teknisk nybrud. Det var for første gang lykkedes at opfinde noget digitalt, der ikke kunne kopieres.

- Så mange havde en faglig nysgerrighed i forhold til det her. Det var nørdernes legeplads og legetøj, siger Payam Samarghandi.

De to mænd, der netop har tabt deres sager imod Skatteministeriet i Højesteret, er begge dataloger. De har begge arbejdet med softwareudvikling i Danmark og USA.

Spekulation eller rent held?

VIDEO: The Bitcoin Song
CryptoContagion

Der er aldrig blevet lavet en særskilt dansk lov for beskatningen af gevinsten på handel med kryptovaluta, sådan som der er for aktier og obligationer. Derfor har der i mange år været tvivl om skattereglerne på området.

Skatterådet blev første gang spurgt til, om bitcoins skulle beskattes i 2014, skriver Berlingske. Dengang lød svaret, at bitcoin ikke var omfattet af kursgevinstloven, men at gevinster på den virtuelle valuta var skattepligtige, hvis der var tale om næring eller spekulation.

Spørgsmålet om, hvornår der er tale om spekula­tion, blev dog ikke defineret nærmere. Det er dette, som Højesteret nu har taget stilling til.

Mange af investorerne her er helt unge mennesker, som har kastet sig ud i noget, de syntes var interessant uden at tænke meget på skatten

Henning Boye Hansen

Højesteret har afgjort, at der var tale om køb med spekulation for øje, da den ene datalog købte bitcoins fra 2011 til 2015, som han solgte igen i 2018.

Datalogen solgte kryptovaluta for over 10 millioner kroner i 2018 ifølge Skattestyrelsen, lyder det i domsresumeet fra landsretten.

Den anden datalog har fået bitcoins som betaling for at stille sin computers serverkraft til rådighed for bitcoins betalingssystem fra 2011-2013. Dette kaldes mining.

Det decentrale bitcoinsystem kræver et netværk med millioner af servere for at validere bitcointransaktioner. Ejerne af disse servere tjener en lille smule, hver gang deres server hjælper til at gennemføre en transaktion.

Højesteret har taget stilling til, om datalogen i dette tilfælde er skattepligtig af sin indtjening – af sin mining reward. En indtjening på i alt 218,68 bitcoins som i dag har en værdi på over seks millioner dollars, viser indekset hos Børsens Invester.

- Her vurderer Skattestyrelsen ikke, om der er handlet med spekulation for øje. I stedet siger styrelsen, at disse bitcoins er erhvervet som led i en hobbyvirksomhed, og så er de også skattepligtige som almindelig indkomst, forklarer Payam Samarghandi.

Ældgammel lov med høj skattesats

VIDEO: BITCOIN: HUGE CME GAP!! do we need to worry?
Crypto Rover

Henning Boye Hansen glæder sig over den afklaring, som kommer med de to domme fra Højesteret.

- Det store problem med bitcoin har været, at der ikke er specifikke regler på det her område. Vi bruger regler fra statsskatteloven, som er mere end 100 år gamle, fordi kryptovaluta ikke er reguleret andre steder, siger han.

For andre investeringskilder som aktier og obligationer findes der særskilte love. Disse love fastslår, at en gevinst på aktier og obligationer beskattes med op til henholdsvis 40 og 42 procent.

Til sammenligning vil bitcoins med Højesterets afgørelse blive beskattet som personlig indkomst med en procentsats på op til 52 procent, forklarer Henning Boye Hansen.

Han forudser, at flere vil komme i klemme efter de nye afgørelser i Højesteret, fordi de ikke har tænkt på skat og allerede har brugt fortjenesten fra handel med bitcoins til at forsøde tilværelsen.

- Det er et kendetegn ved disse sager, at mange af investorerne her er helt unge mennesker, som har kastet sig ud i noget, de syntes var interessant uden at tænke meget på skatten. En del af dem døjer med, at de allerede har brugt de penge, de har tjent – og nu kommer der så et skatteefterspil, siger Henning Boye Hansen.

Han fortæller, at Skattestyrelsen har fokus på området i øjeblikket og arbejder på at optrevle investeringer i kryptovaluta.

Sources


Article information

Author: Eric Rogers

Last Updated: 1698052682

Views: 1641

Rating: 3.9 / 5 (108 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eric Rogers

Birthday: 1928-03-14

Address: PSC 7318, Box 1640, APO AP 47154

Phone: +4628570059228701

Job: Laboratory Technician

Hobby: Painting, Robotics, Chess, Pottery, Hiking, Tennis, Badminton

Introduction: My name is Eric Rogers, I am a vibrant, unswerving, rare, cherished, clever, dazzling, brilliant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.