header banner
Default

Cryptooorlog: Oekraïne en de VS jagen op russische bitcoins


Crypto oorlog: Oekraïne en VS jagen op bitcoin van Russen

Foto: evan_huang/Shutterstock

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland ploetert voort. Naast de fysieke dimensie van de oorlog is er ook een strijd gaande aan het digitale front. Russische inlichtingendiensten zijn namelijk digitaal zeer ijverig, ook als het gaat om crypto activiteit. De Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse belastingdienst, gaat samen met analysefirma Chainalaysis voortaan Oekraïense autoriteiten opleiden om Russische crypto activiteit tegen te gaan.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis Advertentie Bitvavo

Oekraïners worden getraind

VIDEO: Bitcoin koers: De Onverwachte Effecten Van Rusland VS Oekraïne
Nesami - Slim Beleggen

Dit werd bekendgemaakt in een aankondiging door de IRS op donderdag. Een van de problemen is het gebruik van crypto door Russische oligarchen. Deze maken gebruik van crypto transacties om bepaalde opgelegde sancties te omzeilen. De IRS doneert samen met Chainalysis blockchain analysemiddelen aan de de Oekraïense autoriteiten.

Ook heeft er een trainingssessie plaatsgevonden met 50 Oekraïense werknemers. In de toekomst zullen er één op één trainingssessies plaatsvinden. 

“Deze trainingen helpen deelnemers hun digitale onderzoeksvaardigheden te verbeteren om de bron van blockchain transacties te traceren en andere informatie te achterhalen. Het delen van middelen helpt niet alleen het financiële systeem van de Verenigde Staten, maar van de hele wereld.”

Crypto speelt een grote rol

VIDEO: Russia-Ukraine war reveals a use case for crypto
Yahoo Finance

Crypto speelt zoals gezegd een grote rol in het militaire conflict tussen Rusland en Oekraïne. Zo wordt het gebruikt voor het bovengenoemde omzeilen van sancties, maar ook voor het financieren van de oorlog en voor humanitaire doeleinden. Volgens de Nationale Politie van Oekraïne komt de samenwerking op een goed moment.

“We zien vaak inzamelacties in de vorm van crypto, omdat Rusland gelooft in het omzeilen van sancties met behulp van crypto assets. De training komt op een uitgelezen moment en biedt een sterk impuls voor nog meer effectief werk van de cyberpolitie in dit gebied.”

Aldus Yurii Vykhodets van de cyberafdeling van de Oekraïense politie. Er lijkt echter geen einde te komen aan het conflict, beide partijen lijken tot het uiterste te willen gaan, zowel op de grond als in de digitale wereld. Eduard Fedorov, directeur van het Economisch Veiligheidsbureau van Oekraïne benadrukt: “We bieden weerstand tegen de agressor niet enkel op het strijdveld, maar ook op het economische front.”

Sources


Article information

Author: Sara Diaz

Last Updated: 1698086882

Views: 645

Rating: 4.3 / 5 (38 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sara Diaz

Birthday: 1967-01-07

Address: 165 Ian Plains, West Jordan, TN 86284

Phone: +4151548858483057

Job: Construction Manager

Hobby: Wildlife Photography, Video Editing, Hiking, Sewing, Orienteering, Cycling, Woodworking

Introduction: My name is Sara Diaz, I am a proficient, welcoming, treasured, persistent, strong-willed, artistic, Gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.